Activiteiten

Nieuwe actie voor herstel van het kerkgebouw van  in Noszoly

Er is intussen onder de bezielende leiding van de Stichting Steun Kerkherstel Roemenië veel vrijwilligerswerk gedaan om de vochtoorzaak te blokkeren, een geïsoleerde vloer aan te brengen en om het oude stucwerk zowel binnen als buiten te verwijderen. De vrijwilligers kwamen, naast die uit Noszoly, doorgaans van de West-Veluwe en uit Zuid Holland. De muren zullen in de loop van dit jaar – nu zij gedroogd zijn – aan de binnen- en buitenkant worden gestuct en wel in samenwerking met Roemeense vakmensen. Deze belangrijke fase gaat – gezien de prijzige grondstoffen – een flink bedrag kosten. Voor dit bedrag zoekt de Stichting steun van sponsors. De Stichting zal de komende tijd de diaconieën van een tiental kerkelijke gemeenten van de West-Veluwe benaderen met de vraag of zij op enigerlei wijze medewerking willen verlenen aan een eenmalige sponsoractiviteit. Iedere bijdrage, hoe klein of groot ook, helpt de gemeente van Noszoly om haar kerk terug te krijgen voor de zondagse erediensten.

 

 

Lenteplein 2020 ging  op 4 april niet door i.v.m. de maatregelen rond het corona virus.
We hopen op een ander tijdstip dit jaar nog naar de mogelijkheden te kijken om een leuke markt te organiseren.

 

Op het Lenteplein hopen wij er te zijn om uw auto te wassen. Van buiten weer mooi glimmend en van binnen weer lekker schoon. Brengt u uw auto langs?

Voor het weekend hoeft u geen taart of koek te halen tijdens uw wekelijkse boodschappen want wij hebben een kraam met heerlijk zelfgebakken taarten. Hoe eerder u bij ons langs komt, hoe meer keus u nog heeft.

Bij onze kraam vind u ook schoenen en tassen in vele kleuren.

We zien u graag zaterdag 4 April 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verhuisbericht kledingcontainer

De kledingcontainer van de Stichting is verhuisd! 

U kunt de container nu vindeKleding-containern bij Teunis van de Zandschulp, Postweg 261, 6741 MK, Lunteren. Alle andere gegevens blijven hetzelfde en u kunt ze hieronder vinden.
We zijn erg blij met de kleding die u afgelopen tijd heeft aangeleverd. Hartelijk dank en tot ziens!

 

Kledinginzameling t.b.v. Stichting Kerkherstel Noszoly Roemenië.

De opbrengst van deze container is geheel voor de stichting welke zich inzet voor het herstel van het kerkgebouw in Noszoly (Roemenië).

Wat mag er in de container:
–    Alle draagbare boven- en onderkleding.
–    Draagbare schoenen (aan elkaar gebonden)
–    Huishoudtextiel (washandjes, handdoeken, tafellakens, dekens, kussenslopen)
–    Zachte knuffelbeesten.

  • Alles dient schoon en droog te zijn

 

Wat wordt er niet ingezameld:
–    Vloerbedekking, tapijten en snij afval (kleine lappen stof)
–    Niet draagbare kleding en schoenen.
–    Dekbedden, kussens, tuinstoelkussens, etc.
–    Werkkleding en vervuilde kleding.
–    Hard speelgoed.
–    Kledingzakken waar de beste kleding al uit is gehaald/gesorteerd (bijv. van een kringloopwinkel)

Verpakking:
–    Alles dient verpakt te zijn in een dichte plastic zak (niet in kartonnen dozen).

De activiteiten van 2017:

In april 2017 zijn twee groepen vrijwilligers naar Noszoly geweest om de kerk verder te renoveren. De eerste groep heeft een nieuwe betonnen vloer gestort in de kerk en de tweede groep heeft het oude pleister van de muren gebikt, zodat de muur goed kan drogen.

Drie groepen aan het werk in de kerk

 18 april 2016

WP_20160418_005

De eerste bouwploeg voor de werkzaamheden aan de kerk in Noszoly (Roemenië) verzamelde zich vanmorgen bij de Geref. kerk PKN in Lunteren. Ze pakten de koffers in de twee auto’s die hen naar Dortmund Airport zouden brengen.

Doordat de koffers deze keer extra groot zijn uitgevallen waren er 2 auto’s nodig om alles te kunnen vervoeren.

Zondagmorgen deed Ds. Ria Scheltens- Ritzema een oproep voor een tweede chauffeur en we waren erg blij dat Bep Voskuil zich aanmeldde na de dienst.

Nog even een mooie groepsfoto onder het raam met de Goede Herder en de reis werd begonnen.
IMG-20160418-WA0006

Na een voorspoedige reis op Dortmund Airport aangekomen was er even tijd voor een heerlijk bakkie koffie.
In Roemenië aangekomen stonden Tunde Vladar en Robert Harangozo de groep al met 2 auto’s op te wachten om naar Noszoly te gaan.

We zijn van start!

19 april 2016  Ds. Tibor begon eerst ’s morgens met een “Devotion” , zeg maar een kort nadenken over een Bijbelwoord en een gebed.

Vanmiddag kwam het bericht dat het maken van de gaten nog niet helemaal meevalt. Henk heeft hierover contact gehad met Cor en die schreef:

Goedenavond, ik had net Henk aan de lijn. Sfeer en verzorging door de gemeenteleden prima! Ze waren onder de indruk van alle equipment die ze meegenomen hadden. De douane had wat vragen over de boren, maar Henk zijn goede Duits en de scan bracht uitkomst.

Het boren gaat moeizaam omdat de dikte van de muur aan de zijde die nog niet getest was meer dan een meter is. Er zijn 7 gaten geboord en daardoor nu een gat van 1 meter gemaakt. Dat viel dus tegen! Henk maakt een tekening voor een soort boorhefboom waardoor het niet alleen op spierkracht aankomt. Ze gaan nu eerst door met het maken van gaten en storten deze later in de week aan. Ik (Cor) ga zorgen dat er nog wat meer platte langere beitels met Martien meegaan naar Noszoly.

Groeten van de werkers.

IMG-20160420-WA000220 april 2016 Henk en Geert hebben een mooie creatie gemaakt voor de boor..
Ze zijn echte  Williewortels: kanjers dus! De stemming zit er goed in.
IMG-20160420-WA0008

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 10.44u meldde Margriet: De constructie van Henk en Geert werkt super! Henk schenkt zijn idee aan Firma A. van der Jagt met dank voor het gereedschap

Cor gaat op verzoek van Henk nog uit op extra lange beitels. Deze kunnen met Erjen Wijnen mee reizen naar Roemenië. Erjen vertrekt op 25 april met de volgende groep stoere bouwers.

IMG-20160420-WA0012Ondertussen heeft Margriet even tijd om met Ilona een rondje met de tractor van (Boiti), Feri bacsi (voorzitter van de kerkenraad in Noszoly) te rijden. Dit om het agrarische gevoel te blijven houden. Margriet is niet voor niets de agrarische commissie van de Roemenië Commissie.

De boorinstallatie werkt prima! Daar waar ze gisteren aan 7 boorgaten kwamen werden het er vandaag 17 volledig door en door en nog eens 7 reeds voorgeboord.

Stemming is prima gezien het resultaat vandaag!

4 hakbeitels gaan vannacht op transport naar Nederland (de door ons benodigde 600mm waren niet voorradig) We verwachten ze morgen in de loop van de dag bij de materieeldienst van Wijnen  Bouw. Cor brengt ze vrijdag naar Lunteren, waar we ze meegeven aan de volgende bouwploeg. Voor diegene die zich zorgen maken over de kosten… de fabrikant vond het zo’n bijzonder doel dat we ze geschonken krijgen… Mooi he. Als we de appjes lezen ziet iedereen er toch weer een gat in…

Op 25 april vertrok de 2de bouwgroep naar Noszoly (RO)

IMG-20160425-WA0001

De heren hadden een uur vertraging maar kwamen vol goede moed op de werkplek aan.

WP_20160426_005

Zij stelden de historische tegels veilig voordat ze met cement onherkenbaar gemaakt zouden worden.

WP_20160426_015

Het werk van groep 2 liep lekker vlot. Met de ervaringen van groep 1 in het achterhoofd maakte groep 2 fase 1 af. Groep 2 besloot dat zij het boren achterwege wilde laten en ging aan de slag met de beitels.

Onze broeders uit Noszoly hielpen hen met afvoer van puin en aanvoer van zand. Halverwege de week heeft Erjen twee heren, Tibi en Feri, uitgelegd hoe zij de beitels kunnen gebruiken en daarna hadden we er weer 2 paar handen bij. Het is fantastisch om zo samen te kunnen werken.

WP_20160428_009

Naast het werk was er ook tijd voor ontspanning. De orthodoxe kerk is het bezichtigen waard, een ritje met paard en wagen door de omgeving is echt leuk en een wandeling door de natuur hoort er ook bij.

Groep drie staat gepland voor de week van 9-14 mei. We wensen hen veel werkplezier.

IMG-20160509-WA0002Op 9 mei vertrok groep 3 met het voornemen om Fase 2 in z’n geheel te gaan doen.
Twee man en een vrouw sterk vertrok uit Lunteren na de mooie foto onder het Goede Herder raam gemaakt te hebben.

Over de belevenissen van groep drie kwamen de onderstaande app-jes binnen.

10-5-2016 19:25:10: Cor Simons: Zo beste thuisblijvers. Hier even een update. Maandag op tijd elkaar ontmoet op het vliegveld. Na wat turbulentie aan de grond (boorhamer met beitel had de vorm van een mitrailleur met loop?) zijn we na een prima vlucht opgehaald en afgezet bij Tibor.

IMG-20160510-WA0004

Daarna door naar de kerkdienst (hoezo een zegen over je werk) In de kerk het diner aangeboden gekregen van Tibor made bij Piroska.

IMG-20160510-WA0003

 

 

 

10-5-2016 19:25:11: Cor Simons: Vandaag om 8.00u aan de slag gegaan. Met hulp van onze Roemeense “kruiers” hebben we 6 gaten gehakt en 4 aangestort totdat de 12 balen van 40kg cement op waren…. morgen komen er weer 20 dus gaan we er weer tegen aan. Prima sfeer en lekker weer met een klein buitje tussen de middag. Net weer heerlijk gegeten en nu nog ons toetje.. groet van ons ploegje?

IMG-20160510-WA0001

Aan de slag met de broeders uit Noszoly en………..

13153445_1129931303737245_1212510310_n (1)

…… met de collega’s uit Szentmarton . Wat een samenwerking!

Fase 1 en Fase 2 zijn nu afgerond. De plannen voor fase drie worden gemaakt. Ook Fase 3 willen we in 2016 afronden.

Bent u geïnteresseerd in de werkzaamheden die nog  volgen? Wilt u zelf deelnemen aan een van de bouwfases meld u dan aan bij onze stichting. Er volgen nog meer fases in de aankomende 5 jaar.

Ook doen we nog steeds beroep op u voor een financiële bijdrage om de bouwmaterialen te kunnen bekostigen. De reiskosten worden zelf door de vrijwilligers betaald.

IMG-20160510-WA0006IMG-20160510-WA0007IMG-20160510-WA0008

Benefietconcert voor kerkherstel Roemenië

Op 5 augustus 2015 vond er een benefietconcert plaats in de Gereformeerde Kerk te Lunteren, ten bate van het herstel van de kerk in Noszoly. Margret Spelt (orgel), Jacoline van Vuuren (vleugel) en Jessica Schenk (hobo).

Henk Budding vertelde uit eigen ervaring over de staat van het kerkgebouw in Noszoly en liet met beelden zien dat herstel van deze kerk hard nodig is opdat deze weer gebruikt kan gaan worden voor de erediensten. De drie musici verrasten het gehoor, waar onder onze Roemeense gasten, met een prachtig concert van hoge kwaliteit dat grote variatie liet horen in componisten, aard van de muziek en tempo. Om en om hoorden we orgelwerken en stukken voor vleugel en hobo.

Het gehoor reageerde met een enthousiast applaus en de collecte ten bate van herstel van de kerk in Noszoly bracht het mooie bedrag op van 831 Euro, waarvoor onze hartelijke dank.

benefietconcert

 

Wens en werkzaamheden

Het kerkgebouw van de gemeente van Noszoly is al verschillende jaren niet meer in gebruik doordat het erg vochtig is in het gebouw. Vanuit de fundering is er jaren vocht omhoog getrokken naar de muren waardoor het stucwerk loslaat en er schimmel op de muren staat. De atmosfeer in het gebouw is erg muf en vochtig. Hierdoor is het al jaren niet meer mogelijk om ’s zondags dienst te houden in het gebouw. Noodgedwongen worden er nu diensten belegd in het verenigingsgebouw.

Het is jammer dat deze eeuwenoude kerk niet meer gebruikt kan worden. De gemeente bestaat voornamelijk uit arme, boeren gezinnen welke niet in staat zijn om grote herstelwerkzaamheden aan het gebouw te laten doen. De gemeente bezit zelf niet het geld om de kerk te kunnen renoveren. Doordat het gebouw nu al jaren leeg staat, wordt het probleem steeds erger.
De Stichting Kerkherstel Roemenië heeft zich dit aangetrokken en wil de kerk binnen 5 jaar weer gerenoveerd terug geven aan de gemeente. Onze wens is dat de gemeente zondags weer samen kan komen rondom de Bijbel in hun eigen kerk.

Onze eerste stap is het aanpakken van het vochtprobleem. Het vocht trekt zich via de fundering op in de muren. We willen dit probleem aanpakken door stapje voor stapje een waterdichte laag te leggen tussen de fundering en de muur waarbij het kerkgebouw geheel intact blijft. De volgende stap is het verwijderen van de oude stuclaag aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Daarna moet het een periode drogen waarna het gebouw opnieuw gestukt kan worden. Als laatste willen we ook het interieur van de kerk opknappen.
Ook het dak behoeft herstel. De kerkelijke gemeente in Noszoly heeft een aanzet gegeven en hoopt deze herfst met de vernieuwing van het dak te beginnen.
Ons streven is om over ongeveer 5 jaar de kerk weer aan de gemeente van Noszoly terug te geven. Uw hulp is daarbij onmisbaar! U kunt helpen door een gift te geven zodat er materialen aangeschaft kunnen worden om de kerk te renoveren. KLIK HIER

Reacties zijn gesloten.